Munsterhuis Exclusief
 

GOED VOORBEREID OP WEG, WAT ZIJN DE REGELS OMTRENT WINTERBANDEN IN DUITSLAND?

Winterbanden in Duitsland, een onderwerp wat bij ons vaak de revue passeert. Maar wat is nou precies de regelgeving? Wij praten u bij deze graag even bij.

Bij onze Oosterburen dient de auto voorzien te zijn van geschikte banden die voldoen aan de weersomstandigheden. Dat betekent dat er gereden moet worden met winterbanden als de winter nadert of als de winter al is neergestreken. De auto’s dienen over het algemeen te beschikken over een winteruitrusting. Onder een winteruitrusting wordt het volgende verstaan:

  • Ruitenvloeistof (geschikt voor winterse omstandigheden);
  • Winterbanden;
  • Sneeuwkettingen (maximale snelheid van 50 km/u).

Wanneer er niet voldaan wordt aan een winteruitrusting kan er een boete opgelegd worden. Daarnaast is het ook gevaarlijk om met deze weersomstandigheden onvoldoende voorbereid de weg op te gaan. Verplichting van sneeuwkettingen worden lokaal aangegeven via verkeersborden. Tevens mag er in Duitsland de maximumsnelheid van de band niet overschreden worden. Mocht er een maximumsnelheid zijn voor de winterband, dan staat die altijd met behulp van een sticker op de band vermeld.

WINTERBANDEN

Onder de ‘verplichte’ winterbanden vallen ook all-seasonbanden. Maar hoe herkent u nou een winter- of all-seasonband? De regels binnen de Duitse wetgeving zijn aangescherpt. Dit betekent dat banden met alleen M + S (modder en sneeuw) aanduiding niet voldoende zijn. Met deze banden mag er dus niet gereden worden in de overgangsperiode en al zeker niet in de winter. De winter- of all-seasonbanden dienen voorzien te zijn van een Alpine-symbool (zie foto), die herkenbaar zijn aan een symbool met een berg en een sneeuwkristal.

(bron: ANWB.nl)

PROFIEL

De banden dienen niet alleen van het Alpine-symbool voorzien te zijn, maar dienen ook over een minimale profieldiepte te beschikken. Winterbanden onder de profieldiepte van 4 mm zijn eigenlijk niet meer goed (optimaal). De winterband verliest onder deze profieldiepte veel eigenschappen die gericht zijn dit soort weersomstandigheden.

  • Minimale profieldiepte (1,6 mm)
  • Geadviseerde profieldiepte (4 mm)

Afbeeldingsresultaat voor winterbanden

(bron: ANWB.nl)

Mocht u na het lezen van dit bericht nog vragen hebben kunt u die natuurlijk altijd stellen aan een van onze bandenexperts bij Munsterhuis Exclusief.