Jaguar onthult derde virtuele sportauto voor gamers: de Vision Gran Turismo Roadster

Jaguar presenteert zijn derde volledig elektrische virtuele sportauto – de Jaguar Vision Gran Turismo Roadster. De auto volgt op het succes van de eerdere Jaguar Vision Gran Turismo Coupé en de extreme Vision Gran Turismo SV langeafstandsracer. De nieuwe volledig elektrische sportauto is beschikbaar in Gran Turismo 7 – de nieuwste en meest meeslepende editie van de wereldwijd bekende gameserie.

Van de drie Vision GT-auto’s heeft het designteam van Jaguar tevens hoogst fraaie uitvoeringen ontwikkeld. De speciale zwarte en grijze carrosserielak en subtiele patronen benadrukken het design. Deze uitvoeringen zijn niet direct beschikbaar in de game, maar spelers kunnen ze wel namaken met de Livery Editor.

De Jaguar Vision Gran Turismo Roadster is een virtuele versie van een volledig elektrische eenzitter, die de in de autosport bewezen aandrijving van de Coupé combineert met een strakke, sculpturale vorm die doet denken aan de tijdloze Jaguar D-type.

Oliver Cattell-Ford, Exterior Designer van Jaguar Advanced Design, zegt: “As a car designer, being part of the team that has delivered three virtual cars for the Gran Turismo series has been a dream project. Since the reveal of the Vision GT Coupé in 2019 and Vision GT SV in 2020, we wanted to curate the perfect way to present the full line-up of the three cars together when we revealed the Roadster – Gran Turismo 7 is the perfect way to do it. The visual effect is dramatic and wouldn’t look out of place on any track or circuit around the world, from the streets of night-time Tokyo to California’s Laguna Seca raceway.”

Jaguar Vision Gran Turismo Roadster

De Roadster is ontworpen om gamers te laten genieten van de pure rijbeleving in een open cockpit. Het is een natuurgetrouwe en nauwkeurige interpretatie van een raceauto met drie elektromotoren, waarvoor de kennis is toegepast van het Jaguar Racing Formula E team. Met één motor op de vooras en twee op de achteras bedraagt het systeemvermogen 750 kW (1.020 pk) en het direct beschikbare koppel 1.200 Nm. De spelers kunnen dit zelf ervaren wanneer ze vanaf de start accelereren naar de topsnelheid van meer dan 320 km/h.

De vloeiende oppervlakken, oogstrelende lijnen en perfecte proporties van de eerste twee Jaguar Vision Gran Turismo modellen zijn direct herkenbaar, maar in plaats van een dak heeft de Roadster een aerodynamische voorruit. De vin achter de cockpit is een moderne interpretatie van de vin die onlosmakelijk is verbonden met de drievoudig Le Mans winnende D-type. De vin is aerodynamisch geoptimaliseerd met behulp van de nieuwste rekenprogramma’s en zorgt ook op zeer hoge snelheden voor meer stabiliteit en toch een minimale extra luchtweerstand.

De vin bevat ook een van de mooiste details van de Roadster. Met het Jaguar monogram-patroon is de vorm van de Union Jack in de vin geëtst, subtiel verlicht door LED’s. Dit thema wordt voortgezet met handgemaakte lederen riemen op de voorspatborden en de iconische ronde verlichting in de grille.

Het indrukwekkende, op de bestuurder gerichte interieur van de Jaguar Vision Gran Turismo Roadster combineert lichtgewicht, luxueuze materialen en afwerking met uitvoerige details. Met ongehinderd uitzicht op de gracieuze lange motorkap gaan de gamers vanuit de open cockpit volledig op in de actie.

Goed is te zien dat de lichte, stijve monocoque van de Roadster is vervaardigd van koolstofvezel composieten en geavanceerde aluminium legeringen. Het lithium-ion accupakket is zo laag mogelijk in de auto geplaatst. Dit draagt daarmee bij aan het lage zwaartepunt en de bijna 50:50 gewichtsverdeling, die beide zo belangrijk zijn voor de uitstekende rijeigenschappen. Gamers kunnen de rijbeleving zelf finetunen met behulp van verschillende nieuwe functies die Polyphony Digital heeft ontwikkeld voor Gran Turismo 7.

Kazunori Yamauchi, creator van Gran Turismo en President van Polyphony Digital Inc., zegt: “We are delighted to announce the Jaguar Vision Gran Turismo Roadster, which completes the trilogy of Jaguar Vision vehicles for Gran Turismo 7. It was a great experience to work with the Design team at Jaguar. We look forward to drivers getting behind the virtual wheel in the new game. All three cars lend themselves perfectly to the exciting new user experience that GT7 will offer.”

Jaguar Vision Gran Turismo SV nu ook beschikbaar in de game

Behalve de nieuwe Roadster, is voor het eerst ook de Jaguar Vision Gran Turismo SV beschikbaar in de game. De SV werd in december 2020 onthuld en was toen al voorbestemd voor introductie in Gran Turismo 7. Deze volledig elektrische virtuele langeafstandsracer is eveneens ontworpen door Jaguar en ontwikkeld door Jaguar SV. De raceauto levert extreme prestaties, tractie en stabiliteit op hoge snelheid. Vier elektromotoren, ontwikkeld door Jaguar Racing, leveren 1.400 kW (1.903 pk), waardoor de GT SV van 0-60 mph accelereert in slechts 1,65 seconde. De topsnelheid ligt op 410 km/h.

Met de Jaguar Vision Gran Turismo Roadster, Vision Gran Turismo Coupé en Vision Gran Turismo SV zijn er nu dus drie Jaguar raceauto’s beschikbaar in Gran Turismo 7.

Technische specificaties

Jaguar Vision Gran Turismo Coupe

Onthuld in oktober 2019 voor Gran Turismo Sport – nu ook beschikbaar in Gran Turismo 7.

Aandrijving: 3 elektromotoren, AWD

Vermogen: 750 kW (1.020 pk)

0-100 km/h: <2 seconden

Topsnelheid: >320 km/h

Jaguar Vision Gran Turismo SV 

Onthuld in december 2020. Nu voor het eerst beschikbaar in de gameserie, met de introductie van Gran Turismo 7.

Aandrijving: 4 elektromotoren, AWD

Vermogen: 1.400 kW (1.903 pk)

0-60 mph: 1,65 seconden

Topsnelheid: 410 km/h

Jaguar Vision Gran Turismo Roadster

Onthuld in maart 2021, beschikbaar in Gran Turismo 7.

Aandrijving: 3 elektromotoren, AWD

Vermogen: 750 kW (1.020 pk)

0-100 km/h: <2 seconden

Topsnelheid: >320 km/h